Waarom is mijn festivalpintje zo duur?
Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt, de prijzen voor de bonnetjes in concertzalen en de eerste festivals zijn na corona fors gestegen. Een snack of festivalpintje is al snel een halve euro duurder dan je gewend was en de financiële kater is soms groter dan de drankkater. Tijd om een pintje te pakken en na te gaan waarom de prijzen zo de hoogte in schieten.
Bierprijs
Om de x-aantal maanden zien we een steeds weerkerend nieuwsbericht. De grote brouwerijen (toevallig diegene die hun bier schenken op de festivalweide) laten hun prijzen stijgen door stijgende (vul zelf aan, want de redenen zijn eindeloos): arbeidskosten, productiekosten, logistieke kosten, inflatie, energiekosten, grondstofprijzen. Die kosten zijn dan weer gestegen door een te droge zomer, een te natte zomer, een te warme winter, een te koude zomer, …. Je weet wel, elk excuus is goed om de omzet in een stijgende lijn te houden.
Transport
Voor wie met een auto of de motor rijdt, is het niet nieuw dat de centjesteller op de pomp steeds hoger stijgt, terwijl je daar minder voor in de plaats krijgt. Helaas worden ons bier, de catering en bijhorende installaties vervoerd via vrachtwagens die net dezelfde tellertjes zien draaien aan het tankstation. Jammer genoeg stijgt die kost sneller dan de bierprijzen. Op dit moment kan je beter een litertje bier drinken en de fiets nemen in plaats van je auto te voorzien van een litertje brandstof.
Op festivals rekent die drankkost natuurlijk sneller door. Wie een festivalweide bezoekt buiten het festivalseizoen zal buiten een mooi panoramisch zicht, niets zien. Op die lege weide wordt een heel dorp gebouwd, waar alles extern aangevoerd wordt. Kilometers hekken om je geliefde toog en zijn vrijwilligers te beschermen, een kunstvloertje dat ervoor zorgt dat liters gemorst bier geen moeras veroorzaken, verlichting opdat “de mensen van den toog” niet per ongeluk een bruiswater serveren, wasbakken om alles proper te houden, tenten of zeilen die ervoor zorgen dat je festivalpintje niet verbrandt in de zon of overloopt na een plensbui en natuurlijk (doorspoelbare) mobiele toiletten om al dat bier tijdig te kunnen afwateren.
Wij zijn ook niet de grootste groene jongens, maar we vinden wel dat we de gigantische afvalberg die ingezameld en afgevoerd dient te worden niet links mogen laten liggen. Dat zijn op het einde van de rit dus heel veel handen en middelen.
Index
Voluit de consumptieprijsindex of inflatie. We kunnen niet een hele economie cursus uit te doeken doen, dus houden het kortweg op: Alle dagelijkse producten worden duurder. De index is helaas nog nooit zo hoog geweest en dat is te wijten aan heel uiteenlopende redenen. Op het moment van schrijven stijgt deze index van 8,04% naar 8,31%. Je merkt het waarschijnlijk zelf ook aan de kassa wanneer je om je dagelijkse boodschappen gaat. Helaas moeten festivals deze sprong met drie jaar in één keer overbruggen.
De staat
Niet de band, maar de financiële overheidsdienst gaat met een mooi stuk van je centjes lopen. De Belgische overheden zijn meester in het op poten zetten van nieuwe belastingen. Buiten BTW, heb je een accijns, een bijzondere accijns, een verpakkingsheffing voor de vaten, een verpakkingsheffing voor niet-herbruikbare verpakkingen zoals de bekers en een vergunning om je festivalpintje te mogen schenken. Elke verhoging van het festivalbonnetje is dus ook een extra inkomst voor de staatskas.
Oorlogskas
Corona (en dan bedoelen we vooral de maatregelen) hebben een diep gat geslagen in de financiële reserves van elke verenging. Ook festivals hebben de laatste 3 jaar een pak meer kosten gehad dan inkomsten. Gezien deze verengingen geen overheden zijn die eindeloos schulden mogen blijven opbouwen, moeten zij ervoor zorgen dat het gat in de kas tijdig opgevuld geraakt. Zo kunnen ze een minder goed jaar perfect opvangen zonder van de festivalkalender te verdwijnen of in te boeten op de kwaliteit van het festival.
Festivals die bands van buiten Europa boeken, moeten extra in de oorlogskas zitten. Die bands huren hun materiaal in Europa en dat is een pak duurder geworden. Ze vragen dus hogere voorschotten of gages alvorens er een noot wordt gespeeld.
Verenigingen
Aan elk adje hangt ook een goede daad. Veel lokale verenigingen verdienen jaarlijks een centje bij op de festivals (en bij grote festivals gaat het vaak om een groot deel van hun jaarbudget). Hiervoor moeten ze voldoende vrijwilligers afvaardigen die jou tijdig van je gerstenat voorzien en je bekertjes en andere rommel opruimen op het festivalterrein. Zij begeleiden je ook van parking tot ingang en zorgen ervoor dat je je roes kan uitslapen op de camping.
Wat hebben we vandaag geleerd?
- Neem genoeg blikken bier mee naar de camping!
- Koop bonnetjes op voorhand, zo bespaar je al snel een festivalpintje!
- Vergeet je lokale festivals niet, daar is het goedkoper en steun je uw lokale verenigingen!