Eerste Hulp Bij Festivals
Eerste hulp bij festivals, want hoewel er steeds een EHBO-post aanwezig is op festivals, is het niet de bedoeling dat je hen stoort voor het kleinste ongemak.
Deze vrijwilligers zorgen mee voor jouw veiligheid en gezondheid, dus zorg ervoor dat zij zich op de ernstige gevallen kunnen concentreren.
Anticipeer en neem onderstaande mee om kleine zaken zelf aan te pakken. Vraag eventueel verzorging aan een vriendelijke jongen of een vriendelijk meisje in de buurt om de pijn wat te verzachten. Vergeet je dagelijkse medicijnen niet als je deze nodig hebt en weet wat je er wel of niet op mag eten en drinken.
Zon
Ook al voorspellen de weermannen elke dag regen en geen hittegolf, het weer in onze lage landen is zo wisselvallig en onvoorspelbaar dat de zon voor onaangename verrassingen kan zorgen. Je staat immers hele dagen buiten en het is alom bekend dat te lang in de zon staan niet goed is voor de huid. Om niet te verbranden gebruiken we dus een goede zonnebrandcrème.
Onze huid kan na een zonnebad best wat extra verzorging gebruiken. Meestal voelt de huid na het zonnen erg droog aan, zeker als er verbrandingsverschijnselen zijn. Smeer je dan zeker in met aftersun. Hierdoor herstelt je huid sneller en ga je huidveroudering tegen.
Blessures
Ontsmettingsmiddel voor wonden kan je overal vinden en ook overal meenemen. Terramycine oogzalf geneest oogirritaties en kleine ooginfecties. Het is een bijzonder kleine tube die je gemakkelijk kan meenemen. Er bestaat ook een versie voor de huid die helpt tegen insectenbeten, huidirritaties, huidinfecties, schaafwonden, brandwonden en andere kleine wondjes.
Kleine wondjes kunnen snel opgelapt worden met wondpleisters. Als je de hele dag over het camping- en festivalterrein hebt gelopen, kunnen deze heel handig zijn. Je kan ze gebruiken tegen blaren of wanneer er een klein beetje bloed mee gemoeid is.
Wattenstaafjes dienen niet alleen om je oren uit te kuisen. Je kan er ook vloeistof of zalf mee uitstrijken of een wonde mee ontsmetten.
Of het nu komt door de geestverruimende dranken of de zon, droge lippen zijn zeer onaangenaam. Gebruik desnoods een lippenbalsem met een kleurtje wanneer je eigenlijk lippenstift wilt opdoen. Je hoeft je op deze manier geen zorgen te maken over gescheurde lippen wanneer je meebrult met je favoriete artiesten.
Kater?
Water en rust zijn nog steeds het beste medicijn, maar soms staat je favoriete band vroeg op het programma en moet je naar andere geneesmiddelen grijpen. Paracetamol is een van de meest courante pijnstillende en koortswerende middelen. Het is aangewezen bij lichte tot matige pijn en koorts, wordt in het algemeen goed verdragen en heeft bij normaal gebruik weinig neveneffecten. Het geeft bijvoorbeeld weinig of geen irritatie van het maag-darm-kanaal. Let wel: wanneer je paracetamol neemt, is het gebruik van alcohol sterk afgeraden, aangezien beide producten erg belastend zijn voor je lever.
Let op: Lees de bijsluiter van medische producten om ongemakken te voorkomen!
Festivalchirurg
Een scherpe of gebroken nagel kan soms heel wat drama opleveren. We raden dan ook aan om een kleine nagelknipper mee te nemen. Bij irritante haartjes kan een pincetje redding brengen. Ook een schaartje is een handige tool op een camping, al is het om een verbandje of pleister af te knippen. Tot slot zijn volgens ons ook veiligheidsspelden onmisbaar. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als tijdelijke oplossing om je kapotte kleding te herstellen.
Veiligheid
Het is voor hulpverleners en de politie moeilijk te achterhalen wie ze moeten bellen in geval van nood. Zet daarom je noodcontactpersonen in je gsm onder de naam ‘ICE’ (In Case of Emergency). Volg in een noodsituatie volgende veiligheidsinstructies: blijf kalm! Laat je spullen achter! Volg de instructies van security en infoborden! Breng eerst jezelf in veiligheid! Ga naar de dichtstbijzijnde nooduitgang! Niet bellen, maar sms’en!
Je oren zijn gevoeliger dan je denkt. We raden daarom aan om oordoppen te dragen wanneer je naar een optreden gaat. Ook al zijn er strengere limieten op het aantal toegelaten decibels, een festival blijft een aanval op je trommelvliezen.
Noodweer
Met het noodweer van Pukkelpop 2011 en Pinkpop 2014 in het achterhoofd overlopen we graag nog eens volgende eerste hulp bij festivals om iedereen een geslaagde maar veilige festivalzomer toe te wensen.
- Niet bellen, maar sms’en of maak gebruik van het mobiel internet.
- Blijf kalm en breng altijd eerst jezelf in veiligheid.
- Laat je spullen achter en ga steeds naar de dichtstbijzijnde nooduitgang.
- Volg de instructies van security medewerkers, lichtkranten en schermen.
Wat te doen bij storm en onweer met zware regenval, hagel, rukwinden of bliksem?
- Kijk vooraf waar de nooduitgangen en de hulpdiensten zijn.
- Zorg vooraf voor regenbestendige kledij indien mogelijk met stevige schoenen.
- Schuil in een open vlakte op het terrein, eventueel gehurkt onder een poncho.
- Schuil niet onder een boom of andere constructies die meewaaien met de wind.
- Hou voldoende afstand van mekaar en verspreid in kleine groepjes.
- Ga niet met een grote groep in een kleine ruimte zitten.
- Zorg dat je vrij kan bewegen en niet gehinderd wordt door losstaande voorwerpen.
- Hou tijdens het festival altijd de lichtkranten en schermen in de gaten.
- Blijf weg van metalen voorwerpen en verhoogde plekken.
- Gebruik geen elektrische apparatuur tijdens het onweer.
Noodnummers
In geval van eerste hulp bij festivals of GSM-problemen is het steeds handig om telefoonnummers van familie en vrienden op zak te hebben. Verder adviseren we dat je de volgende noodnummers opslaat in je smartphone of GSM.
- Internationale Noodoproep 112
- Medische Spoeddienst 100 (088/877 80 00 NL)
- Federale Politie 101 (0900/88 44 NL)
- Card Stop +32 70 34 43 44 (0800/03 13 NL)
- Mutas (medische bijstand in het buitenland 24u/24) +32 22 72 09 00 (+3120/651 51 51 NL)
- Antigifcentrum +32 70 24 52 45 (+31165/55 45 11 NL)
- Brandwondencentrum +32 22 68 62 00 (+31251/27 55 55 NL)
- De Druglijn +32 78 15 10 20 (0900/19 95 NL)